Merhabalar, bu tarifimle birlikte epey bir geçmiş zamana gidiyoruz, biraz nostalji yapıyoruz:) Çocukluğumun pastası, en sevdiğim, devamlı misafir gelsin ve bu pasta hiç eksik olmasın isterdim. Özellikle doğum günlerimizin en güzel pastasıydı. Annemin tarifi ve ölçüleri 2 kat fazla, ben ölçüleri yarıya indirdim. Çünkü annem bu pastayı yuvarlak büyük fırın tepsisinde yapardı ve kocaman rahat rahat otuz kişiye yetecek bir pasta olurdu. Umarım beğenirsiniz, denediğiniz zaman benimle isntagram adresim pratik_lezzetler den paylaşın, bende sizleri hikayemde paylaşayım.
Amonyaklı Pasta Tarifi:
MALZEMELER:
- 65 gr (2 yemek kaşığı) tereyağı
- 1 yumurta
- 1 fincan şeker
- 1 büyük çay bardağı süt
- 1 çay kaşığı amonyak (amonyum bikarbonat)
- 4 büyük çay bardağı tepeleme un
KREMASI İÇİN:
- 1 büyük çay bardağı şeker
- 4 yemek kaşığı un
- 3 yemek kaşığı mısır nişastası
- 2 yemek kaşığı kakao
- 1 litre süt
- 65 gr (2 yemek kaşığı) tereyağı
ÜZERİ İÇİN:
- 2 yemek kaşığı hindistan cevizi
YAPILIŞI:
- Oda ısısındaki tereyağı ile diğer malzemeleri karıştırarak yumuşak bir hamur yapın.
- Hamuru 6 eşit parçaya ayırın ve her birini tek tek servis tabağından biraz daha büyük olacak şekilde açın, kenar yamuk kısımları bir tencere kapağı ile düzeltebilirsiniz. (Ben öyle yapıyorum video da izleyebilirsiniz)
- Önceden 180 derece ısıtılmış, alt-üst pişirme ayarındaki fırında, yağlı kağıt serili tepside tek tek 6-7 dakika pişirin.
- Krema için tereyağı dışındaki malzemeleri karıştırarak pişirin, kaynayınca tereyağı ilave ederek karıştırın.
- Kremayı soğumaya bırakın, arada karıştırın kabuk tutmasın.
- Tamamen soğumasına gerek yok, el yakmayacak şekilde ılıdığı zaman, kat kat, bir krema bir taban olacak şekilde hazırlayın.
- Her katın arasına 4-5 yemek kaşığı krema koyun, en üstüne 8-9 kaşık koyun ki kenarlarını da kaplayın
- Üzerine hindistan cevizi serperek 1-2 saat buzdolabında dinlendirin.
- Dilimleyerek servis yapabilirsiniz
- Afiyet olsun 🙂