Merhabalar, baklava yapmak ister misiniz? Üstelik şöbiyet, zor gibi görünüyor değil mi? O kadar kolay ki, gerçekten herkes yapabilir, üstelik kimse sizin yaptığınıza inanmıyor, herkes hazır zannediyor. Bu tariften sonra; ağır şerbetli içimizi yakan, yedikten sonra rahatsız eden, içinde hangi yağların kullanıldığını bilmediğimiz o baklavaları tamamen bırakacaksınız. Mutlaka denemelisiniz.
Şöbiyet Baklava Tarifi:
MALZEMELER:
- 14 adet baklavalık yufka
- 150 gr tereyağı
ŞERBETİ İÇİN:
- 2 su bardağı şeker
- 2 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı kadar limon suyu
İÇ MALZEMESİ:
- 3 yemek kaşığı irmik
- 1 yemek kaşığı şeker
- yarım paket vanilya
- 2 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı fıstık kırığı
- 2 yemek kaşığı toz fıstık (üzeri için)
YAPILIŞI:
- Öncelikle şerbetimizi yapalım, malzemeleri ocağa alarak bir kaç sefer karıştıralım ve kaynamaya bırakalım.
- Kaynadıktan sonra 7-8 dakika daha kaynaması yeterli, ocaktan alarak soğumaya bırakalım.
- İç malzemelerimizi de karıştırarak pişirelim, kaynadıktan sonra bir iki taşım daha kaynatarak ocaktan alalım ve arada karıştırarak soğumaya bırakalım.
- İlk etapta çok akışkan ve sıvı olması çok normal, daha sonra soğumaya başladıkça kıvam alarak koyulaşacaktır.
- Tereyağımızı da ocakta eritelim ve biraz ılısın, artık baklavamızı yapmaya başlayabiliriz.
- Birinci yufkayı tezgaha serelim ve üzerine 2 yemek kaşığı tereyağ dökerek, fırça ile heryerine güzelce sürelim.
- Üzerine ikinci yufkayı yerleştirelim ve yine 2 yemek kaşığı tereyağ dökerek, fırça ile heryerine sürelim.
- Bütün yufkalar bitene kadar aynı şekilde yapmaya devam edelim, 14 kat oluyor, son katın üzerine yağ sürmemize gerek yok.
- Bıçak ile eşit kareler olacak şekilde güzelce keselim, 30 adet kare oluyor.
- Nasıl yaptığımın videosunu izleyebilirsiniz.
- Karelerin ortasına 1’er tatlı kaşığı iç muhallebimizi koyalım ve üzerine de yarımşar çay kaşığı fıstık kırığı paylaştıralım.
- Üzerlerine çok basmadan kapayalım ve bıçak yardımı ile sadece uç kısımlara basalım.
- Yağlanmış büyük boy borcama yerleştirelim ve önceden ısınmış 180 derece fırının, alt-üst pişirme ayarında yaklaşık 1 saat güzelce kızarana kadar pişirelim.
- Fırından çıkan tatlımızı 2-3 dakika bekletelim ve üzerine oda ısısındaki şerbeti dökelim.
- Baklavanın sıcak, şerbetin soğuk olması gerekiyor.
- Üzerini kapatmayalım, yumuşamasın.
- Üzerine yarımşar çay kaşığı toz fıstık serpiştirelim.
- Bu şekilde 3-4 saat dinlendikten sonra, şerbeti tamamen emiyor.
- Ertesi güne kalsa dahi çıtırlığını koruyan nefis baklavamız hazır.
- Afiyet olsun.